Rownanie
6latek: Dzien dobry . Juz dzisiaj jest sobota . Czas to szybko plynie a problemy pozostaja pozostaja
dla niektorych nierozwiazane
Jednym z takich problemow ktory mnie trapi jest taki
Wykresem rownania (a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)=0 gdzie a12+b12>0 i a22+b22>0 jest
suma dwoch prostych
I to byloby zrozumiale
Natomiast mam zadanie ktore powiem szczerze troche trudno mi ogarnac
Przedstaw rownanie 2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0 wlasnie w postaci
(a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)=0
Wskazowka (Wprowadz niewoadoma pomocnicza t=x−y)
13 kwi 10:27
6latek: Chodzi mi oto
1) Na co zwrocic szczegolna uwage przy rozwiazywaniu takiego (lub podobnego) rownania
2) Jak zaczac takie rownanie rozwiazywac
Pytam o to w kontekscie takim gdybym musial wytlumaczyc to innemu uczniowi szkoly sredniej .
13 kwi 10:37
wredulus_pospolitus:
Skoro masz równanie:
2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0 to czynnik '4xy' oznacza, że będziesz musiał mnożyć 'x' z 'y',
więc odpada okrąg i elipsa.
To taka wzmianka gdyby nie było podane w jakiej formie podać.
2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0
1) zauważamy, że mamy 2x2 − 2xy − 2xy + 2y2 − 15x + 15y + 27 =
= 2x(x−y) − 2y(x−y) − 15(x−y) + 27 = (2x − 2y − 15)(x−y) + 27 = (2(x−y) − 15)(x−y) + 27
po wprowadzeniu podstawienia t = x−y otrzymasz równanie kwadratowe ... postać iloczynowa i
gotowe
13 kwi 11:07
6latek: Δ= (−4)2−2*2= 16−4=12>0
Mam typ hiperboliczny krzywej drugiego stopnia
Jesli teraz zastosuje niezmiennki przesuniec i obrotow i dprowadze to rownanie do postaci
kanonicznej to skoro mam je przedstawic w takiej postaci to dostane dwie przecinajace sie
proste
Tylko problem jest jeden
To zadanie jest albo z klasy 1 lub 2 liceum (tam gdzie jest funkcja kwadratowa
13 kwi 11:15
wredulus_pospolitus:
Nie bardzo rozumiem problem? W sensie ... TERAZ to zadanie jest poza programem nauczania? A czy
to znaczy, że KIEDYŚ (kiedy powstawał zbiór z którego robisz to zadanie) także był poza
programem?
13 kwi 11:19
Jerzy:
Wiatam Panów
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Podejrzewam,że wnuczka nie spotka się z tego typu zadaniami.
13 kwi 11:22
6latek: Dzien dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziekuje CI za odzew .
Nie wiem naprawde . To zadanie mam z ksiazki Algebra do klasy 2 liceum ogolnoksztalcacego
,zawodowego i technikum
(Olga Stande i Aniela Ehrenfeucht (strasznie trudne to drugie nazwisko do wymowienia ) (1973r
Natomiast niezmienniki obrotow i przesuniec byly w klasie 3
Liczenie delty dla krzywej drugiego stopnia zeby okreslic jej typ to juz inna sprawa
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ale to zostawmy na razie na boku .
Zadanie bylo oznaczone jako trudne w ksiazce
Teraz pytanie
Gdyby nie bylo tej wskazowki do zadania to tez tak prosto bys tak to rozpisal ?
13 kwi 11:38
6latek: Dzien dobry
Jerzy ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ja tez tak mysle . Robie to dla siebie
13 kwi 11:41
iteRacj@: Również witam Panów (wszystkich : )
Gdyby to zadanie trafiło ma moich krewnych (akurat chodzą do szkół średnich, ucząc się już z
innych podręczników), to doradziłabym wymnożenie
(a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)=0 , pogrupowanie i przyrównanie odpowiednich współczynników.
To jest trochę szukania.
Ostatecznie (x−y−3)(2x−2y−9)=0
13 kwi 11:49
6latek: Dzien dobry
iteRacjo ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
To jest dobry sposob . Nie pomyslaem w ogole o nim
Tylko ze jesli byloby podane tylko rownanie i nalezaloby zrobic wykres tego rownania to bylby
troche klopot
13 kwi 11:56
6latek: Ju zwialas z forum
![emotka](emots/1/smutny.gif)
A mialem jeszcze kilka pytan do Ciebie
13 kwi 11:58
iteRacj@:
Jak sam napisałeś dzisiaj jest sobota, i to sobota przed świętami.
Powinnością każdego w taki dzień pilnie jest pracować!
13 kwi 12:13
iteRacj@: * jest pilnie pracować!
13 kwi 12:13
6latek: Oczywiscie . Rozumiem to .
Zapytam jak pojawisz sie potem na forum
Ja takze pozniej wybiore sie na spacer (moze przestanie padac deszcz .
13 kwi 12:57
6latek: Tak poza tym czy
pilnie jest pracowac czy
jest pilnie pracowac to i tak sie
napracujesz
13 kwi 13:20
PW: …pilnie pracować jest.
Ale można też położyć się i czekać aż minie poczucie wiecznego zmęczenia i marazmu.
13 kwi 13:25
6latek: Dzien dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tak tez można . Nawet czasami wskazane jest
To wszystko przychodzi z wiekiem
13 kwi 13:34
6latek: ite
Jesli jestes na forum to zapytam sie Ciebie o to czy masz moze materialy (zadania i rozwiazania
do nich z liczb rzeczywistych)dowody
np czy liczba jest kwadratem liczby naturalnej , podzielnosc liczb , liczby pierwsze ,
wzglednie pierwsze
Nierownosci pozniej
Podam przyklad zadania
Udowodnij ze jesli x, y,z sa liczbami calkowitymi i liczba x+y+z jest podzielna przez 6 to
liczba x
3+y
3+z
3 jest podzielna przez 6
Albo tytul ksiazki gdzie to jest tak ladnie rozpisane i wytlumaczone .
Zrobie tez skan jednej strony dla zorientowania sie w czym rzecz
https://zapodaj.net/761da634bd8a1.jpg.html
Nawet t jest ciezka napisac o co chodzi
13 kwi 17:03
ABC:
6 latek co to za książeczka?
13 kwi 17:39
6latek: Dzien dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zbior zadan z matematyki . Autorzy to Aleksander Sniezek i Pawel Tęcza .
13 kwi 17:41
ABC:
ty to jesteś mistrz normalnie, nawet ja tej książki nie mam choć słyszałem o niej
13 kwi 17:43
6latek: Jednak ABC do rozwiazywania tych zadan nalezy miec wiadomosci ktorych nie zanalazlem w
moich dostepnych ksiazkach z matematyki dla szkoly sredniej
Dlatego poprosilem iteRaje
13 kwi 17:46
ABC:
bo to o ile pamiętam jest zbiór zadań z lat 90 XX wieku, ostatki ambitnego programu
13 kwi 17:48
6latek: A masz ta ?
Algebra A. EHRENFEUCHT i O. STANDE
Zbior zadan z matematyki elementarnej (1973r)
W tym zbiorze sa takie zadnia ale znowu w ksiazkach dla klasy 1 i 2 liceum tych autorek tez
nie jest pokazane jak liczyc
Wiec albo musi byc nauczyciel zeby pokazal (tzn trzeba byloby chodzic do szkoly) albo takie
przyklady beda rozwiazywac na kole .
Wybacz ze tak sie rozpisuje bo to wyglada tak jak bym sie strasznie wymadrzal
A tak wcale nie jest
13 kwi 17:56
6latek: ABC ten jest z 2006r
Ale zbior zadan z albegry tych autorow jest chyba 1994r
Znowu . Mam ksiazki Anusiaka z tych lat do szkoly sredniej i tez nic w nich takiego zeby sie
zmierzyc z tymi zadaniami nie ma
13 kwi 17:59
ABC:
tak, ten zbiór z matematyki elementarnej posiadam , ale rzadko zaglądałem do niego, w moim
wydaniu drugim poprawionym z 1974 autorki chwalą się w przedmowie że prawie wszystko oprócz
rozdziału 15 i część 14 to materiał szkoły średniej
13 kwi 18:01
ABC:
6 latek to co ty zeskanowałeś 17:03 to bardziej na kółko matematyczne pasuje moim zdaniem
13 kwi 18:04
6latek: W tamtym sobie porawilem to co bylo w erracie
13 kwi 18:07
6latek: ABC
Eta sypie takimi zadaniami
Moze
Mila jakims cudem tez tutaj zajrzy i cos doradzi
PW ma racje ze tutaj to raczej pomoc z rozwiazywaniu zadan a teoria to w szkole
Znowu teraz nie pojde do szkoly
13 kwi 18:13
13 kwi 18:21
6latek: dziekuje Ci
13 kwi 18:23
iteRacj@:
Pytanie, które zadałeś, to pytanie do nauczycieli − do kogoś kto uczy, a nie do mnie − kogoś
kto się uczy...
Ale od siebie mogę dodać książkę drukowaną, która dużo mi dała:
M.Romanowska: Udowodnij, że... Przykładowe zadania maturalne z matematyki. Opole Nowik 2012
Są to zadania na dowodzenie, wszystkie mają rozwiązania.
A jeśli nie chcesz/nie masz potrzeby dokupowania kolejnej książki na półkę to pdf:
Matura z matematyki. Materiały pomocnicze dla nauczycieli i uczniów. CKE Warszawa 2014
https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Materialy/Zbi%C3%B3r_zada%C5%84_z_matematyki_2.pdf
To też zadania na dowodzenie /również z geometrii/, wszystkie rozwiązane.
13 kwi 19:04
6latek: Prosze mi wybaczyc jesli sprawilem Ci klopot
Znowu sie bardzo pomylilem .
Wiem kto to jest ite , a do Ciebie pisalem czasami ite i nie prostowalas tego
Wiec ten temat jest zamkniety .Jeszcze raz wybacz
NIe mam potrzeby dokupowania kolejnej ksiazki gdyz te mi wystarcza co mam . Smutek powoli mija
chociaz wczoraj i przedwczoraj plakalem . Wiec szalenstwo kupowania minelo
Poza tym musialbym dokupic kolejna szafke na ksiazki .Tego nie zrobie .Wole kupic kolejna
komode na bielizne i posciel
Ksiazke Pani Marii Romanowskiej mam . Nawet zapomnialem o niej . Robilem z niej skany dla
bezendu jak zdawal mature
PDF mam rowniez sciagniety na pulpicie
iteRacj@ znam wzory skroconego mnozenia , znam podzielnosc przez 2, 4 5 6 3 , gorzej z
przeksztalceniami
Mysle jednak ze bede wstawial zadania po kolei i w trakcie rozwiazywania lyknie sie teorie
Wiesz ja tylko zapytalem niesmialo . Prosze wybacz staremu
13 kwi 19:36
Mila:
Nie wiem, jaka teoria była przed zadaniami.
(a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)=0
2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0
Oczekiwana postać j.w
Moja propozycja:
(2x+by+c)*(x+dy+e)= 2x2−4xy+2y2−15x+15y+27
L=2x2+2xyd+2xe+bxy+dby2+bey+cx+cdy+ce=
=2x2+xy*(2d+b)+x*(2e+c)+y2*(db)+y*(be+cd)+ce
1)c*e=27
2) 2d+b=−4
3) 2e+c=−15
4) db=2
5) be+cd=15
1 próba : c*e=27 i 2e +c=−15 to c<0 i e<0 weźmy: c=−9, e=−3
z (3) 2*(−3)+(−9)=−15 zgadza się
dalej:
z (5) −3b−9d=15 i (2) 2d+b=−4
−−−−−−−−−−−−−−− b=−2 i d=−1
L=(2x−2y−9)*(x−y−3)
14 kwi 20:36
Eta:
A moja taka:
2(x−y)
2−15(x−y)+27=0 , Δ=9 ,
√Δ=3
| 15+3 | | 9 | | 15−3 | |
x−y= |
| = |
| v x−y= |
| =3 |
| 4 | | 2 | | 4 | |
z postaci iloczynowej
L=(2x−2y−9)(x−y−3)
14 kwi 20:45
6latek: Bardzo dziekuje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wczoraj wieczorem nie bylem na forum .
15 kwi 10:05
ABC:
czyli ktoś się podszywał
15 kwi 10:39