matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
Geometria pomocy:
Pole pewnego trójkąta jest równe a
2
– (b – c)
2
przy standardowych oznaczeniach. Wyznacz sinα dla tego trójkąta.
12 kwi 22:12
PW:
Jeden z wzorów na pole trójkąta
1
bcsinα = a
2
−(b−c)
2
2
1
(1)
bcsinα = a
2
−b
2
−c
2
+2bc.
2
Z twierdzenia kosinusów a
2
= b
2
+c
2
−2bc(cosα) (2) a
2
−b
2
−c
2
= −2bc(cosα). Podstawienie (2) w (1) daje
1
bcsinα = −2bc(cosα)+2bc
2
1
sinα = −cosα + 1
4
1
sinα = 1 −
√
1−sin
2
α
4
Wystarczy rozwiązać to równanie.
12 kwi 23:02
PW:
A może cosα = −
√
1−sin
2
α
?
12 kwi 23:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick