podwójnie indeksowana rodzina zbiorów
iteRacj@:
Podwójnie indeksowana rodzina zbiorów <An,m: n,m∊ℕ+>
jest określona następująco
An,m={x∊ℛ: n≤x≤m}
Czy jest prawdą?
Un=1∞∩m=1∞ An,m=∅
Un=1∞Um=1∞ An,m=[1,∞)
∩n=1∞∩m=1∞ An,m=∅
∩n=1∞Um=1∞ An,m=∅
12 kwi 21:09
Bleee:
N bo to będzie [1, +∞) o ile mamy warunek n≤m
T
T
T
12 kwi 23:42
iteRacj@: Niektóre zbiory z tej rodziny są puste, więc muszę sobie jakoś ułożyć z tym przekrojem, że nie
da w przypadku pierwszym zbioru pustego, ale to już rano bedę pytać dalej.
13 kwi 00:00
wredulus_pospolitus:
2)
Suma po m dla Ci An,m = [n,+∞)
Jako, że później sumujesz po n to otrzymujesz [1, +∞)
3)
Część wspólna po m dla Ci An,m = {n} dla każdego n (bo An,n = {n})
Skoro bierzemy część wspólną po różnych n to otrzymamy ∅
4)
Suma po m dla Ci An,m = [n,+∞)
Skoro bierzemy część wspólną po n to zauważmy, że ∩n=1k Um An,m = [k, + ∞) (ponieważ
Um Ak,m = [k, +∞) )
I każdy kolejny 'element przekroju' będzie odcinał kolejne elementy ... w efekcie będzie to ∅
13 kwi 11:13
iteRacj@:
💥 wredulus dziekuję! Nie uwzględniłam warunku n≤m wynikającego jasno z zapisu n≤x≤m.
13 kwi 12:10