wzór skróconego mnożenia
zem: ktoś mógłby mi rozłożyć 1−x8 ze wzorów skróconego mnożenia an − bn = (a−b)(...)?
12 kwi 19:35
zem: wiem, że w karcie wzorów jest wzór to jest tylko podstawienie, lecz dla mnie jest ten wzór
trochę niezrozumiały.
12 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
1 − an = (1−a)*(1 + a + a2 + a3 + .... + an−1)
12 kwi 19:46
ICSP: 1 − x8 = (1 − x)(1 + x + x2 + x3 + x4 + x5 + x6 + x7)
12 kwi 19:47
zem: dziekuje
12 kwi 19:50
Adamm:
można rozumieć to tak
dla a≠1
| | an−1 | |
1+a+a2+...+an−1 = |
| bo to suma ciągu geometrycznego |
| | a−1 | |
⇒
(a−1)(1+...+a
n−1) = a
n−1 już dla każdego a
12 kwi 20:10
Leszek: Mozna jeszcze inaczej :
1−x8 = (1−x4)(1+x4) = (1−x2)(1+x2)(1+x4) =
= (1−x)(1+x)((1+x2)((1+x4)
12 kwi 20:18