prawdopodobieństwo
zxcvbnm: Wiedząc, że P(AnB)P(B)=23 oblicz P(B−A)P(B) gdzie A, B są zdarzeniami
zawartymi
w zbiorze Ω
12 kwi 18:13
ite: Zapisz ułamki za pomocą dużego U.
12 kwi 18:27
wredulus_pospolitus:
zapisz to (tak jak ite pisze) korzystając z U a nie u.
12 kwi 18:37
wredulus_pospolitus:
i co to jest P(B
−A)
12 kwi 18:38
ite:
Zauważ, że
B\A=B∩A' ⇒ P(B\A)=P(B∩A')
(A∩B) ∩ (B∩A')=∅ oraz (A∩B) U (B∩A')=B ⇒ P(A∩B)+P(B∩A')=P(B)
12 kwi 18:38
wredulus_pospolitus:
ite ... a nie prościej: P(B\A) = P(B) − P(AnB)
12 kwi 18:39
ite:
oczywiście że prościej : ))
ale człowiek się uczy i rozwiązuje coraz krócej!
12 kwi 18:42
wredulus_pospolitus:
Wiesz ... powyższe równanie jest 'na logikę'

Jeżeli uczeń zrozumie co oznacza 'B minus A' to
bez problemu to równanie napisze. A jak nie rozumie, to ma problem (i braki z podstawówki)
12 kwi 18:45