a
czikita: Rzucamy sześcienną kostką do gry tak długo, aż otrzymamy co najmniej dwie nieparzyste liczby
oczek, albo 10 parzystych liczb oczek. Oblicz prawdopodobieństwo, że w przeprowadzonym
doświadczeniu otrzymaliśmy liczbę oczek równą 5, przy założeniu, że otrzymaliśmy tylko jedną
nieparzystą liczbę oczek.
12 kwi 18:05
wredulus_pospolitus:
pod rząd czy w sumie
12 kwi 18:40
wredulus_pospolitus:
P(A|B) = 0
12 kwi 18:43
wredulus_pospolitus:
'otrzymaliśmy liczbę oczek równą 5' <−−− oznacza że tyle w sumie wyrzuciliśmy oczek? (wtedy
odpowiedź 18:43 ) czy że wypadła raz kostka na 5 oczkach? wtedy:
Skoro otrzymaliśmy tylko jedną nieparzystą liczbę oczek, to znaczy że dokonaliśmy 11 rzutów
kostką, ostatni rzut to 'rzut parzysty' a jeden z rzutów 1−10 to 'rzut nieparzysty'
|Ω| = 10*3* 3
10
|A| = 10*1* 3
10
12 kwi 18:44
czikita: dzięki za odp, ale skąd tam się wzięły dokładnie te liczby moglbys objasnic?
np ta dziesiątka?
12 kwi 23:48
czikita: Ja początkowo zapisałem to tak, że będzie to prawdop. warunkowe
A wsp. B będzie to 10 liczb parzystych i jedna piątka, a takich kombinacji mamy 3
10 <−− tyle
kombinacji rzutów których wynikiem są parzyste liczby oczek, no i jedna piątka na *1 sposób
B zaś będzie to 10 liczb parzystych i jakakolwiek nieparzysta, wtedy mamy 3
10 <−− tyle
kombiacji parzystych, * 3 <−− tyle kombinacji nieparzystych
Czyli |B|=3
11
| | 310 | |
P(A|B) = |
| ? |
| | 311 =U{1}[3 | |
12 kwi 23:52
12 kwi 23:53
czikita: hm?
13 kwi 11:25
wredulus_pospolitus:
czikita −−− ów 10* odnosi się do 'umieszczenia tej nieparzystej '5' wśród pierwszych
dziesięciu rzutów'
13 kwi 11:31