d
czikita: Na bokach AB , AD i BC rombu ABCD wybrano odpowiednio punkty K,L i M w ten sposób, że
odcinki KL i KM są równoległe do przekątnych rombu. Wykaż, że odcinek LM przechodzi przez
punkt przecięcia przekątnych rombu.
12 kwi 17:41
Eta:
1 ze sposobów analitycznie
Umieszczam romb w układzie współrzędnych tak jak na rys.
S(0,0) , L(−x, y) i M((x, −y)
współczynnik kierunkowy prostej LM
| | −y−y | | −y | |
a= |
| ⇒ a= |
| ⇒ y=ax |
| | x+x | | x | |
to LM : y=ax i S(0,0) należy do tej prostej
co kończy dowód
12 kwi 18:30
czikita: dzięki za pomoc
a jakbys jeszcze mogla zrobic to jeszcze innym sposobem, to bylby bardzo wdzieczny
12 kwi 23:48
Eta:
2 sposób
ΔKLM jest prostokątny
to środek okręgu opisany na tym trójkącie pokrywa się ze środkiem S odcinka LM
13 kwi 01:18
czikita: Czyli okrąg wpisany w romb, będzie miał rzecz jasna środek w S, a okrąg opisany na trójkącie
prostokątnym, to będzie ten sam okrąg, tak?
I stąd wiemy, że S będzie w połowie przeciwprostokątnej.
?
13 kwi 11:23