Znajdź przedział
Garbaty: Znajdź przedział w którym poniższa funkcja maleje coraz szybciej
w(x)=(x+k)x(n−x)
12 kwi 16:47
wredulus_pospolitus:
czym jest n czym jest k
12 kwi 16:48
Garbaty: w(x)=(x+5)x(4−x)
12 kwi 16:59
wredulus_pospolitus:
pochodna ... i te sprawy
12 kwi 17:04
Garbaty: No to mam W(x)=(x+4)x(3−x)
W(x)=−x
3−x
2+12x
Pochodna
W(x)= −3x
2−2x+12
Δ=2
√37
co dalej?
12 kwi 18:49
wredulus_pospolitus:
gdy w'(x) < 0 to w↘
gdy w'(x) > 0 to w↗
12 kwi 18:50
Garbaty: Pochodna od pochodnej
W(x)=−6x−2
12 kwi 18:51
wredulus_pospolitus:
a kiedy 'funkcja maleje szybciej'

wtedy gdy jest malejąca i ....

(wklęsła czy wypukła

)
12 kwi 18:51
12 kwi 18:57
wredulus_pospolitus:
do
−∞ 
... poza tym jest dobrze
12 kwi 19:02