Dziedzina i warunki
Wiktor: Wyznacz dziedzinę (lub przynajmniej wypisz warunki,
które muszą być spełnione żeby dana funkcja była określona) i oblicz pochodną następujących
funkcji:
g(x) = 3√xn+exp(−kr)
h(x)= sin(logk(xn))
12 kwi 16:40
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że n,k,r to jakieś stałe, wtedy:
g(x) −> D=R
h(x) −> logk{xn} ∊ <−1;1> −> xn ∊ <−k ; k>
12 kwi 16:51
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
... wróć ... xn ∊ < |
| ; k> o ile k spełnia warunki jakie zadane są dla podstawy |
| | k | |
logarytmu
12 kwi 16:52