równanie
Guest: Załóżmy, że a > b > 0 i a2 + b2 = 6ab. Oblicz wartość wyrażenia a+ba−b
12 kwi 15:38
ICSP: | | a + b | | √a2 + b2 + 2ab | |
W = |
| = √ (a+b)2/(a−b)2 = |
| = |
| | a − b | | √a2 + b2 − 2ab | |
...
12 kwi 15:42
Eta:
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab ⇒ (a+b)
2=8ab
a
2+b
2=(a−b)
2+2ab ⇒ (a−b)
2=4ab
to
| a+b | |
| = ...... lub =...... |
| a−b | |
12 kwi 18:39
ICSP: Tylko potem niech napisze dlaczego należy odrzucić ujemne.
12 kwi 18:44
6latek: prosze o wytlumaczenie rozwiazania Ety (te dwa pierwsze dzialania
12 kwi 19:01
janek191:
a2 + b2 = (a + b)2 −2 ab
(a +b)2 = a2 + b2 +2 ab = 6 a b +2 a b = 8 a b
itd.
12 kwi 19:05
6latek: Czesc

Dobrze a to drugie
To ma byc tak
a
2+b
2= (a−b)
2−2ab i teraz zeby zostalo samo a
2+b
2 musimy dodac 2ab zeby wyzerowac
czyli a
2+b
2=(a−b)
2+2ab−6ab= (a−b)
2−4ab= (a−b)
2= 4ab
Teraz nastepne pytanie
Dlaczego mam odrzucic rozwiazanie ujemne ?
12 kwi 19:12
6latek:
12 kwi 19:17
Eta:
W treści widnieje jak.... a>b>0
12 kwi 19:25
6latek: Dobry wieczor
Eta 
Nie bardzo rozumiem .
12 kwi 19:45
6latek: Troche to trwalo ale juz widze
12 kwi 20:48