układ równań
john: może ktoś rozwiązać mi ten układ równań:
| | 9 | | 37 | |
(x + |
| )2 + (y − |
| )2 = (7√2)2 |
| | 5 | | 4 | |
(x − 1)
2 + (y + 1)
2 = (7
√2)
2
?
12 kwi 15:04
ite: Wolfram sobie poradzi bez problemu.
12 kwi 15:06
john: wiem, już na nim testowałem tylko nie mam pro i nie widzę step by step, a o to mi chodzi.
12 kwi 15:10
ICSP: Odejmij równania stronami a dostaniesz zależność liniową między x i y
Potem wystarczy podstawić dowolną zmienną wyznaczoną z tej zależności do
dowolnego równania i rozwiązać równanie kwadratowe.
12 kwi 15:15
Maciess: Hmm wydaje mi się, że porównując lewe strony uda się wyznaczyć równanie prostej
przecinającej te dwa okręgi. Prosta w postaci kierunkowej y=ax+b. Czyli będziesz mógł
podstawić y do któregoś z równan wyjsciowych. Wyjdzie równanie kwadratowe. Wyliczasz iksa
(albo iksy) i doliczenie y to formalność.
12 kwi 15:15
john: tak zrobiłem i wyszło mi
nie do końca rozumiem o co chodzi z tą dowolną zmienną.
12 kwi 15:17
john: Aa czyli teraz podstawić to do któregoś równania okręgu, no tak.
12 kwi 15:20