.
..: Oblicz dla jakiej wartosci parametru m iloczyn pierwiastkow wielomianu W(x)=x2−(2m+1)x−3m2+3m
jest najwiekszy?
12 kwi 14:56
Maciess: Pierwiastki muszą istnieć Δ>0
Wzory Vietta na iloczyn. Masz to wyliczone?
12 kwi 15:04
..: Nie mam nic z tego zadania bo nie wiem jak się zabrać
12 kwi 15:06
Maciess: Własnie ci napisałem od czego musisz zacząć
12 kwi 15:07
12 kwi 15:09
Patryk: Mam pytanie o wynik. Odpowiedź to m=1/2?
x1*x2 = −3m2 + 3m
Szukam maksimum tej funkcji
wykres to parabola z ramionami skierowanymi do dołu, więc wartość największą będzie osiągać w
wierzchołku.
czyli amax= −b/2a
Czy dobrze rozumiem?
16 kwi 22:17