Niepewność pomiaru
majlosz121: Cześć, mam problem z obliczeniem niepewności pomiarowej dla dwóch serii pomiarów.
Pierwsza seria pomiarów − wyniki pomiarów: 3,15 / 3,2 / 3,2 / 3,2 / 3,2 / 3,28 / 3,3 / 3,25 /
3,25 / 3,23
Średnia = 3,23 = L2
L2−L1
Wzór roboczy = k=
nd
L1 = 0
nd = 0,25
d = 0,05 − stała wartość
n = 5 − ilość kresek na pomiarce.
Druga seria pomiarów − wyniki pomiarów: 0,69 / 0,71 / 0,68 / 0,66 / 0,66 / 0,67 / 0,66 / 0,68 /
0,66 / 0,67
Średnia = 0,67
L2−L1
Wzór roboczy = X=
k
k − wynik ze wzoru roboczego podanego powyżej.
Dokładność przyrządu, w tym przypadku mikroskopu wynosi 0,01 mm.
12 kwi 14:55