.
..: | | x+7 | |
Funkcja f(x) jest określona wzorem f(x)= |
| . Oblicz wartość pochodnej funkcji f(x) |
| | 1−x+x2 | |
dla x=−2
12 kwi 14:34
Maciess: Z definicji?
12 kwi 14:49
..: A mogę prosić o inną podpowiedź?
12 kwi 14:57
Maciess: W sensie czy masz to obliczyc przy pomocy definicji czy mozesz uzyc wzoru na pochodną?
12 kwi 15:01
janek191:
Stosujemy wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji
| | f | | f ' * g − f * g ' | |
( |
| ) ' = |
| |
| | g | | g2 | |
Mamy
| | 1*( 1 − x + x2) − (x + 7)*( −1 +2 x) | |
f '(x) = |
| = ... |
| | (1 − x + x2)2 | |
13 kwi 18:19