prawdopodobienstwo
MAKS: Cześć, zadanie z prawdopodobieństwa, wyjaśni mi ktoś jedną rzecz,
treść:
Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby
ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe,
że wśród wylosowanych liczb będzie liczba 4, pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb
będzie parzysta. Wynik przedstaw w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
wynik,znam, rozwiązanie też ale interesuje mnie jak oni obliczyli
Zdarzenie B −−> suma wylosowanych liczb jest parzysta
Wyszło tak −> |B| = 4*3*2 + 3*4*4*5 = 264
Suma 3 liczb jest parzysta kiedy mamy {P,P,P} I {N,N,P}
1 iloczyn mi wyszedł mi dobrze {P,P,P} = 4*3*2 ale w drugim który oznacza {N,N,P} nie wiem po
co jest to wymnożone przez "3", mi wyszło samo 4*4*5, wytłumaczy ktoś ? Dzięki
12 kwi 14:32
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze −−− Ω jest tak skonstruowana, że brana pod uwagę jest KOLEJNOŚĆ wylosowanych liczb
Dlatego też układ: dwie nieparzyste + parzysta ma 3*4*4*5 możliwości
gdzie ów 3 oznacza rozróżnienie losowań: {N,N,P} , {N,P,N} , {P,N,N}
12 kwi 15:26
MAKS: Ale kolejność przeciez nie ma znaczenia bo w takim wypadku dlaczego w
1 iloczynie nie ma 4*3*2 i jeszcze razy 3? w takim wypadku?
12 kwi 16:11
MAKS: A dobra cofam tam są 3 parzyste, racja dziękuje
12 kwi 16:11