matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo MAKS: Cześć, zadanie z prawdopodobieństwa, wyjaśni mi ktoś jedną rzecz, treść: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie liczba 4, pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta. Wynik przedstaw w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego. wynik,znam, rozwiązanie też ale interesuje mnie jak oni obliczyli Zdarzenie B −−> suma wylosowanych liczb jest parzysta Wyszło tak −> |B| = 4*3*2 + 3*4*4*5 = 264 Suma 3 liczb jest parzysta kiedy mamy {P,P,P} I {N,N,P} 1 iloczyn mi wyszedł mi dobrze {P,P,P} = 4*3*2 ale w drugim który oznacza {N,N,P} nie wiem po co jest to wymnożone przez "3", mi wyszło samo 4*4*5, wytłumaczy ktoś ? Dzięki
12 kwi 14:32
wredulus_pospolitus: Po pierwsze −−− Ω jest tak skonstruowana, że brana pod uwagę jest KOLEJNOŚĆ wylosowanych liczb Dlatego też układ: dwie nieparzyste + parzysta ma 3*4*4*5 możliwości gdzie ów 3 oznacza rozróżnienie losowań: {N,N,P} , {N,P,N} , {P,N,N}
12 kwi 15:26
MAKS: Ale kolejność przeciez nie ma znaczenia bo w takim wypadku dlaczego w 1 iloczynie nie ma 4*3*2 i jeszcze razy 3? w takim wypadku?
12 kwi 16:11
MAKS: A dobra cofam tam są 3 parzyste, racja dziękuje emotka
12 kwi 16:11