matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Pomocy :((:
5
sinα
Wiadomo że α+β=270° oraz sinα−sinβ=
. Oblicz wartość wyrażenia
−tg
−1
α
7
sinβ
12 kwi 13:52
Pomocy :((:
12 kwi 15:22
ICSP:
x + y = 270
o
⇒ siny = sin(270 − x) = −cosx
5
25
sinx − siny = sinx + cosx =
⇒ sin2x =
− 1
7
49
sinx
cosx
sinx
cosx
2
W =
−
= − (
+
) = −
siny
sinx
cosx
sinx
sin2x
12 kwi 15:33