.
Pomocy :((: Prawidłowy ostroslup czworokatny o krawedzi podstawy dlugosci 4 przeciętni płaszczyzna
przechodząc przez wysokosc ostroslupa i przekatna podstawy. Dlugosc wysokosci ostroslupa jest
równa 2P{2}. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.
Brak mi wyobraźni przestrzennej i nie potrafię wyobrazić sobie jak ten ostroslup będzie
wyglądał po przecięciu. Pomogły ktoś?
12 kwi 13:31
Pomocy :((: Wysokość jest równa 2√2 * zły zapis
12 kwi 13:32
Maciess: A masz rysunek?
12 kwi 13:33
Pomocy :((: Nie
12 kwi 13:38
ite:
Jest rysunek, masz przekrój, możesz liczyć.
12 kwi 13:56
Pomocy :((: Wynik wyszedł mi 4√3
Czy jest to prawidłowy wynik?
12 kwi 14:13
Maciess: A zobacz co masz policzyc w zadaniu. Wydaje mi się ze policzyłes coś innego
12 kwi 14:21
Maciess:
Jesli przecięto to otrzymano nowy ostrosłup, który wyglada tak. Pole boczne to wszystko oprócz
zielonej powierzchni
u mnie wynik to 8+8
√3
12 kwi 14:33
ite:
Treść zadania jest świetnie sformułowana. Może chodzić o powstałą po przecięciu figurę (jedną
lub obie), może chodzić o wyjściowy ostrosłup.
12 kwi 15:02
Maciess: Tez miałem wątpliwości, ale starałem sie odczytać co autor miał na myśli
12 kwi 15:05
astrolog: Nie wyobrazaj sobie tego ostroslupa, tylko go narysuj. Najpierw dowiedz sie, co to jest
ostroslup prawidlowy:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostros%C5%82up_prawid%C5%82owy
Jak juz to bedziesz wiedziala, to dojdz do tego, co to jest
ostroslup prawidlowy czworokatny.
Jesli masz dlugosc boku podstawy, to znajdz dlugosc jej przekatnej. Narysuj teraz przekroj tego
ostroslupa plaszczyzna przechodza przez jego wierzcholek i przekatna podstawy. Bedzie to
trojkat rownoramienny o podstawie rownej dlugosci przekatnej podstawy ostroslupa i wysokosci
podanej w tresci zadania.
Jesli tak, to bok tego trojkata bedzie krawedzia boczna ostroslupa. Mozesz wiec zbudowac sciane
boczna ostroslupa i policzyc jej pole powierzchni.. Ten ostroslup sklada sie z czterech takich
scian.
Dalej dasz rade samodzielnie?
12 kwi 19:09