.
Pomocy :((: Liczba n jest największą liczbą naturalną dla której liczba 2n jest dzielnikiem liczby 30!
Liczba p jest największą liczbą pierwsza którą jest dzielnikiem liczby 30! Oblicz n*p
12 kwi 12:04
Eta:
Liczymy ile jest dwójek w liczbie 30!
razem mamy w liczbie 30! 26 dwójek
czyli
n=26
30!=1*2*.....*
29*30
największą liczbą pierwszą jest
29
to p=
29
n*p=.........
12 kwi 12:42
Eta:
Dla jasności

[ ... ] −−− część całkowita
12 kwi 12:44
Pomocy :((: Jeju dziękuję bardzo! Tyle się męczyłem z tym zadaniem że szok
12 kwi 12:44
Eta:
12 kwi 12:45