dwuwymiarowe zmienne losowe
kasia: Niezależne zmienne losowe X1 i X2 mają jednakowe rozkłady fi(xi)=3xi2 dla xi∊[0,1] i 0
wpp. Wyznaczyć gęstość zmiennej X=(X1,X2) i obliczyć P(X1+X2≤1). Bardzo proszę o pomoc
12 kwi 11:25
kasia: wzór na gęstość (X1,X2) wyznaczyłam jako f(x1,x2)=9x12x22, ale nie mam pojęcia jak
obliczyć to p−stwo.. będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i pomoc
12 kwi 12:05
kasia:
12 kwi 21:52
Adamm:
g(x1, x2) = x1+x2
P(g(X) ≤ 1) = P(X∊g−1((−∞, 1]))
wystarczy wyznaczyć przeciwobraz g−1((−∞, 1]) i scałkować po tym obszarze gęstość
12 kwi 23:45
kasia: dziękuję, tylko nie za bardzo wiem jak wyznacza się przeciwobraz

nie ma innego sposobu na
obliczenie tego p−stwa?
13 kwi 12:37
Adamm:
g−1((−∞, 1]) = {(x1, x2) : x1+x2 ≤ 1 }
trzeba scałkować po tym obszarze
13 kwi 12:40
kasia: to będzie coś takiego? ∫1∫1−x19x12x22dx2dx1? obie całki od 0
13 kwi 12:58