.
Pomocy :((: Wiedząc że a+1a=√5 Oblicz a3+1a3
Próbowałem podnieść to do potęgi 3 ale nie wychodzi mi nic konkretnego i nie wiem co teraz
zrobic:(
12 kwi 09:51
ABC:
najpierw podnieś do kwadratu
| | 1 | | 1 | |
a2+2+ |
| =5 czyli a2+ |
| =3 |
| | a2 | | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
teraz wymnóż (a+ |
| )(a2+ |
| ) i wykorzystaj wcześniejsze |
| | a | | a2 | |
12 kwi 09:58
Pomocy :((: Czyli całość wychodzi 2√5 ?
12 kwi 10:05
ABC:
wynik końcowy to 2√5
12 kwi 10:06
AB:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+ |
| =(a+ |
| )3−3(a+ |
| )= 5√5−3√5=2√5 |
| | a3 | | a | | a | |
12 kwi 11:24
Mariusz:
AB
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+ |
| )3−3(a+ |
| )−(a3+ |
| )=0 |
| | a | | a | | a3 | |
Ja też bym z tego skorzystał
Pomysł ten można także wykorzystać do rozwiązania równania trzeciego stopnia
12 kwi 16:54