.
Pomocy :((: | | 9sin2α+cos2α | |
Wiadomo że α∊(270°;360°) oraz |
| =−6tgα. Oblicz cosα |
| | cos2α | |
12 kwi 08:48
6latek: 9tg2α+1=−6tgα
9tg2α+6tgα+1=0
(3tgα+1)2=0
probuj dalej
12 kwi 08:55
6latek: jak policzysz tgα to mozesz skorzystac z gotowego wzoru
12 kwi 08:58
6latek: I pamietaj z cos w 4 cwiartce jest dodatni
12 kwi 08:59
Pomocy :((: Tgα wyszło mi że jest −13 Dobrze?
12 kwi 09:03
6latek: Dobrze .
12 kwi 09:03
6latek: Teraz powiedz mi czy wiesz dlaczego jest u mnie 9tg2α+1?
12 kwi 09:05
6latek: A teraz wyprowadze Ci ten wzor na cosα z8 : 58
| | sinα | | √1−cos2α | |
tgα= |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | |
(obie strony rownania do potegi drugiej
Obie strony rownania mnoze przez cos
2α
tg
2α*cos
2α= 1−cos
2α
tg
2α*cos
2α+cos
2α= 1
cos
2α(tg
2α+1)=1
====================
12 kwi 09:42
Pomocy :((: Dziękuję 😋
12 kwi 09:49
6latek: Cosinus mozesz tez obliczyczyc z jedynki trygonometrycznej
12 kwi 09:53