Środek okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny dzieli wysokość tego trójkąta
Moriarty : Środek okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny dzieli wysokość tego trójkąta opuszczoną
na podstawę na odcinki 5 i 3, licząc od wierzchołka. Oblicz długość promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie.
12 kwi 07:18
Jolanta:

| | abc | |
R= |
| P −pole trojkąta |
| | 4P | |
zrób rysunek, widać z niego,że promien okregu wpisanego r=3
narysuj jeszcze dwa promienie,tak żeby powstały trójkąty prostokątne
z tw Pitagorasa liczymy przyprostokątną małego trojkąta =4
a to kąt α dużego trojkąta i małego o bokach3,4,5
trójkąt prostokątny duzy i mały sa podobne ( maja oba kąt prosty i kąt α czyli trzeci kąt β
mają też równy
czyli z podobienstwa trojkątów możesz policzyc boki
12 kwi 08:47
Jolanta: Jeżeli narysujesz okrąg to zaznacz,zamiast y x,poniewaz te odcinki sa równe.Napisałam tak,żeby
było jasne który bok do ktorego
y=6 tu też napisz x
12 kwi 08:59
12 kwi 09:06
Jolanta: bez tego tego wzoru można tak R2=x2+32
R=√62+32=√45
12 kwi 09:10