W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy ma długość
Kaskada: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy ma długość 4√3.
Cosinus kąta zawartego między przekątnymi dwóch sąsiednich ścian bocznych , które wychodzą
z tego samego wierzchołka jest równy 89. Oblicz pole całkowite graniastosłupa.
12 kwi 07:13
Eta:

h
p=4
√3 to a=8 ..........
z tw. cosinusów w ΔABC
1
| | d2+d2−82 | | 32 | | 8 | |
cosα= |
| ⇒ 1− |
| = |
| ⇒ d2=.......... |
| | 2*d*d | | d2 | | 9 | |
H
2=d
2−a
2 ⇒H=............
| | 1 | |
Pc=2* |
| *a*hp + 3aH= .................. |
| | 2 | |
12 kwi 19:24
Highway137: Eta co to jest za twierdzenie cosinusów?
13 kwi 11:07
13 kwi 11:10
Highway137: Jerzy który to jest dokładnie wzór?
13 kwi 11:13
Jerzy:
Ten pierwszy.
13 kwi 11:14
Highway137: Jak tam w żadnym wzorze nie ma kreski ułamkowej
13 kwi 13:32
6latek: tak miedzy nami .O co Tobie sie rozchodzi?
13 kwi 13:37
Jerzy:
Bo we wzorze cosinusów nie ma kreski ułamkowej.
13 kwi 13:39
Highway137: To o co chodzi z tym cosα=d2+d2−822*d*d ?
13 kwi 14:07
Jerzy:
Dla trójkąta ABC1 możemy zapisać: (4 + 4)2 = d2 + d2 − 2*d*d*cosα,
i teraz oblicz z tego wzoru cosα
13 kwi 14:10