Pomocy
marta1: Punkt A=(−8,13) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD którego przekatne przecinają sie w punkcie
S=(−4,19) punkty K i L = (−5,24) są odpowiednio środkami odcinków AD i CD . Oblicz
współrzędne punktu K
12 kwi 06:16
6latek:

Do tego zadania potrzebny jest ci tylko wzor na srodek odcinka
A ten wzor znasz
Majac punkt A i S obliczysz wspolrzedne punktu C
Majac wspolrzedne punktu C iL obliczysz wspolrzedne punktu D
Majac wspolrzedne punktu A i D obliczysz wspolrzedne punktu K
I po zadaniu
12 kwi 08:10
Eta:

→ →
KL=AS ⇒ [−5−x,24−y]= [4,6]⇒ ...... x=−9, y=18
K(−9,18)
==========
i po ptokach
12 kwi 11:42
Eta:

lub
→ →
AK=SL ⇒ [x+8,y−13]=[−1,5] ⇒ .... x= −9 i y=18
K(−9,18)
========
12 kwi 11:52