Obliczyć całkę podwójną
x6xeine: Cześć nie wiem jak się zabrać za całkę która wygląda tak
∫∫x/(x2+y2)dxdy D: x=2 , y=x ,y=0.5x
Odp to 9π/4 ale mi nie wychodzi . Wykres wiem jak wykonać tylko nie wiem jak w to wrzucić
współrzędne biegunowe
12 kwi 04:31
x6xeine: Przepraszam odp to π/2−2arctg(1/2) ale i tak nie wiem dalej jak to idzie xd
12 kwi 05:12
piotr: Tu nie liczysz ze współrzędnych biegunowych.
liczysz w kartezjańskich:
12 kwi 09:10
piotr: | | x | |
∫ |
| dy = arctg(y/x) + C |
| | x2+y2 | |
| | x | |
∫x/2 x |
| dy = arctg(y/x)|x/2 x = 1/4 (π−4 arctg(1/2)) |
| | x2+y2 | |
∫
02(1/4 (π−4 arctg(1/2))) dx = 1/2 (π−4 arctg(1/2))
12 kwi 09:18
x6xeine: Zrobiłem już sam, olśnienie spod prysznica

Ale dziękuję
12 kwi 12:50
Mariusz:
@piotr przydałoby się pokazać dlaczego x bierzesz od zera
Tego mi brakowało ,Do tego że wygodniej liczyć na kartezjańskich to sam doszedłem
12 kwi 16:47