Wyznacz r z równania
Miły Pan :3: W jaki sposób z równania
| | r | | β | |
r = (a − |
| ) * tg |
| |
| | tg α2 | | 2 | |
wyznaczyć samo r pozbywając się tego po prawej stronie równania?
Proszę o pomoc, bo już nerwicy dostaje
12 kwi 01:01
Miły Pan :3: Wiem, że wynikiem ma być
| | a * tg α2 * tg β2 | |
r = |
| |
| | tg α2 + tg β2 | |
Ale nie mam pojęcia jak do tego dojść .
.
12 kwi 01:04
Maciess: | | | | β | |
r(1+ |
| )=a*tg |
| wyciagasz r przed nawias |
| | | | 2 | |
| | | | β | |
r( |
| )=a*tg |
| sprowadziłem do wspolnego mianownika zeby |
| | | | 2 | |
sie łatwiej dzieliło
12 kwi 01:18
Miły Pan :3: Jestem pod wrażeniem!

Dziękuję!
12 kwi 01:33
Maciess: Zasada jest prosta, przerzucasz wyrazy z niewiadomą która cie interesuje na jedną stronę,
wyciągasz przed nawias, dzielisz.
12 kwi 01:38
Miły Pan :3: Będę pamiętał!

Kiedy nawaliło mi się tych tangensów to zgłupiałem do reszty. Dobrze jednak było tego nie
pomijać i tutaj poprosić o pomoc − pewnie jeszcze nieraz mi się przyda w przyszłości
12 kwi 01:45