Mklr: Mamy z kolegami wątpliwości co do własności wykresu i funkcji następującego przykładu:
f(x) = -(1/3)
x + 1 dla x<0 lub (x+1)
1/2 dla x≥0}
Prawie wszystkie własnośc wykresu są, wł funkcji nie wszystkie - sporność dotyczy tego,
czy ta funkcja jest ciągła?
Z góry dziękujemy za pomoc
17 lis 16:33
Mklr: Dodatkowe pytanie... Czy ta funkcja jest różniczkowalna?

Ciężkie to liceum...
17 lis 16:37
b.: czy tam jest (x+1)1/2 = (x+1)/2 po prostu, czy może (x+1)1/2?
zakładam, że jest (x+1)1/2
no to liczymy
limx->0- f(x) = limx->0- -(1/3)x + 1 = -(1/3)0+1=0,
f(0)=1
i podobnie granica prawostronna, więc funkcja nie jest ciągła w zerze
poza zerem funkcja jest ciągła i nawet różniczkowalna -- można by się nawet pokusić o
policzenie pochodnej z definicji (zależnie od tego, jak dokładne wyjaśnienie jest
potrzebne)
17 lis 16:45
Mklr: Dziękujemy bardzo

Tak daleko sięgać nie będziemy. To w zupełności wystarczy. Już po
samym wykresie chyba można było stwierdzić, że nie jest ciągła, prawda?

Bo tam będzie
przerwa w wartościach ∈(0,1>... Ale tak stwierdzać po samym wykresie nie wypada, więc
zapytaliśmy.

Jeszcze raz dzięki.
17 lis 16:54