Stereometria
asf:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami
| | −1 | |
bocznymi wynosi |
| ,a krawędź podstawy jest równa √10.Oblicz długość krawędzi bocznej |
| | 9 | |
tego ostrosłupa.
z tw.cos w ΔDBG wyszło mi x=3,a wysokość trójkąta GE ΔDBG wyszła mi 2.I teraz pewnie trzeba z
podobieństwa,ale nie mam pomysłu
10 kwi 20:59
Mila:

a=
√10
1) BE⊥SC, OE⊥SC
x=3
|AC|=
√20=2
√5,|OC|=
√5
2) W ΔBEC:
y
2+3
2=(
√10)
2
y
2=1, y=1
3)ΔOEC∼ΔSOC
| OC | | y | |
| = |
| ⇔|OC|2=k*y⇔(√5)2=k*1 |
| k | | OC | |
k=5
======
10 kwi 22:21
salv: Dziękuje za pomoc,właśnie,zawsze jak jest taki przekrój,to BE jest prostopadłę do SC?Bo jakbym
to wiedział to bym to zrobił
11 kwi 13:45
Mila:
Jeżeli przekrój dotyczy miary kąta dwuściennego to tak.
11 kwi 20:40