Rozwiąż równanie
Tk:
x3−2x2+2=x
Czy mógłby mi ktoś opisać krok po kroku jak to rozwiązać?
Potrafię wyłączyć przed nawias, ale dalej nie wiem jak mogę zamienić −x+2 −> −(x−2).
x2(x−2)−x+2=0
10 kwi 20:50
PW: Wyłącz (−1) przed nawias
10 kwi 20:51
Jerzy:
x2(x −2) − (x − 2) = 0
10 kwi 20:54
Tk: Kurcze, przepraszam za taką głupotę. Mój mózg nie potrafił sobie tego wyjaśnić, a przecież to
oczywiste ze −1(x−2) daje po pomnożeniu −x+2. Czasem trzeba się skompromitować żeby zrozumieć.
Dzięki!
10 kwi 20:56