Funkcja tworząca.
Sky: Dany jest ciąg a0=1, a1=2, an+2=an+1− an+n+2. Znajdź funkcję tworzącą ciągu.
Doszłam do momentu:
1 + 2x + x∑ an+1xn+1 − x2 ∑ anxn + x2∑ nxn + 2x2∑ xn
Wychodzi:
x ∑ an+1xn+1 = x*(A(x)−a0)
x2 ∑ anxn = A(x)
Ale niestety nie wiem co zrobić z x2∑ nxn + 2x2∑ xn. Jakieś sugestie?
10 kwi 19:06
Mariusz:
∑xn − szereg geometryczny
∑nxn
Zacznij od szeregu ∑xn
i zróżniczkuj go
10 kwi 19:49
Mariusz:
a
0 = 1
a
1 = 2
a
n+2=a
n+1−a
n+n+2
a
0 = 1
a
1 = 2
a
n=a
n − 1−a
n − 2+n
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞a
n−1x
n−∑
n=2∞a
n−2x
n+∑
n=2∞nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)−x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
+∑
n=0∞nx
n−0−x
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=1∞a
nx
n)−x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
+∑
n=0∞nx
n−x
∑
n=0∞a
nx
n−1−2x=x(∑
n=0∞a
nx
n−1)−x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
+∑
n=0∞nx
n−x
∑
n=0∞a
nx
n=x(∑
n=0∞a
nx
n)−x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
+∑
n=0∞nx
n+1+2x−x−x
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| | x | |
∑n=0∞anxn=x(∑n=0∞anxn)−x2(∑n=0∞anxn)+ |
| +1 |
| | (1−x)2 | |
| | x | |
A(x)=xA(x)−x2A(x)+ |
| +1 |
| | (1−x)2 | |
| | 1−2x+x2+x | |
A(x)(1−x+x2)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | (1−x+x2) | |
A(x)= |
| |
| | (1−x+x2)(1−x)2 | |
10 kwi 20:28
Sky: Dziękuję
10 kwi 20:54
Mariusz:
Powinno się zgadzać bo gdy rozwiniesz funkcję tworzącą w szereg dostaniesz
an = n + 1
a ten ciąg spełnia równanie rekurencyjne
10 kwi 21:18