matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz objętość bryły obrotowej
Łukasz:
Oblicz objętość bryły obrotowej ograniczonej powierzchnią utworzoną przez obrót wykresu funkcji: y=f(x) wokół osi 0x
1
y=f(x)=
,x∊[1,
∞
]
x
2
10 kwi 19:01
jc:
V=π∫
1
∞
f(x)
2
dx
10 kwi 20:11