Finanse
Lola: Pewna osoba zdecydowała się wpłacać na prywatny fundusz emerytalny po 2000 złotych co rok przez
40 lat. Jaka będzie wartość końcowa funduszu przy stopie procentowej 6,5% rocznie?
10 kwi 18:59
an: S=(2000*1,065+2000)*1,065...+2000)*1,065 + ...+2000)*1,065
10 kwi 19:16
RubikSon: Można to zapisać krócej:
40
∑ 2000(1+6,5%)k
k=1
10 kwi 19:24
Lola: Dzięki wielkie! Mam jeszcze jedno zadanie.
Mamy możliwość zakupu domu o powierzchni 170m2 po 600zł/m2. Aby zakupić dom musimy wpłacić 15%
kaucji zaś na resztę uzyskamy kredyt hipoteczny splacamy przez 25 lat ratą okresową równą co
pół roku. Stopa odsetkowa wynosi 6,8% w skali roku. Podaj dwa pierwsze lata planu spłaty
pożyczki.
Obliczyłam wartość domu 170*600=102 000
Kaucja wyniesie 15 300, czyli kredyt hipoteczny na kwotę 86 700. I co dalej?
10 kwi 19:37
an: podobnie jak wyżej tam rośnie tu maleje, choć nie wiem co z tym planem skoro raty równe
10 kwi 19:57