Znajdź punkt.
Michał: Witam mam takie zadanko: znajdź punkt równo odległy od puntów A(4,1) i B(8, −3) oraz prostej k;
5x+12y=0.
Z treści wiemy, że tym punktem będzie środek okręgu. Możemy go wyznaczyć z zależności
|AS|=d(S,k).
Tylko jak zapisać punkt S za pomocą jednej zmiennej?
10 kwi 17:25
PW: Szukany punkt S musi należeć do symetralnej odcinka AB (bo na symetralnej są wszystkie punkty
jednakowo odległe od końców odcinka).
Równanie symetralnej da zależność między współrzędnymi punktu S, która pozwoli w równaniu
|AS| = d(S,k)
mieć tylko jedną zmienną.
10 kwi 17:47