Trygonometria
salv: cosx+sin3x=sinx+3cos3x
sin3x−cos3x=sinx−cosx /()
2
2sin3xcos3x=2sinxcosx
sin6x−sin2x=0
2cos4xsin3x=0 /2 (ze wzoru sinx−siny)
cos4xsin3x=0
cos4x=0,sin3x=0
Proszę o sprawdzenie,bo wynik inny niż powinien,czyli chyba zrobiłem błąd podnosząc do
kwadratu/błąd rachunkowy,ale raczej to pierwsze xd
10 kwi 17:23
PW: Podnoszenie do kwadratu jest "metodą starożytnych", wnioskowaniem typu
"jeżeli p, to q",
może więc tak się zdarzyć, że zadane równanie jest dla pewnych x zdaniem fałszywym, a po
podniesieniu do kwadratu − zdaniem prawdziwym. Dlatego po uzyskaniu x, które mogą być
rozwiązaniami, należy je sprawdzić podstawiając do pierwotnego równania.
Z równaniami trygonometrycznymi najlepiej nie stosować tej metody, bo sprawdzanie może być
kłopotliwe.
10 kwi 17:32
salv: Rozumiem,nie wiedziałem o tym,dziękuje za pomoc
10 kwi 17:41
PW: Warto zapamiętać klasyczny przykład:
Równanie
√x2 = −5
nie ma żadnych rozwiązań. Kto tego nie widzi i podniesie stronami do kwadratu, uzyska równanie
x
2 = 25,
które ma aż dwa rozwiązania
10 kwi 17:51
Mila:
Czy tam jest cyfra 3 przed cos(3x), bo w rachunkach opuściłeś.
10 kwi 21:14
salv: nie jest,musiałem przypadkowo nacisnąć
10 kwi 21:16
Mila:
cosx+sin3x−sinx−cos3x =0
(sin3x−sinx)+(cosx−cos3x)=0
| | 3x+x | | 3x−x | | x+3x | | x−3x | |
2 cos |
| *sin |
| −2*sin |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cos2x*sinx−sin2x*sin(−x)=0
cos2xsinx+sinx*sin2x=0⇔sinx*(cos2x+sin2x)=0
| | π | |
sinx=0 lub cos2x+sin2x=0⇔sin2x+sin( |
| −2x)=0 |
| | 2 | |
| | 2x+π/2−2x | | 2x−π/2+2x | | π | |
x=kπ lub 2 sin |
| *cos |
| =0⇔cos(2x− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Sprawdzaj rachunki
10 kwi 21:49