pochodna z definicji
Patrycja: mam zadanie wyznacz (o ile istnieje) pochodna funkcji f w punkcie x
0=4 jest
| | ⎧ | x2−1 dla x>=4 | |
| f(x)= | ⎩ | 5x−5 dla x<4. | (g4) nie wiem co to znaczy?
|
więc nie wiem czy dobrze to robię ale podstawiłam sobie pod wzor pochodnej i :
pierwszy wzór funkcji:
| | (4+Δx)− f(4) | | (4+Δx2 )−1 − (42−1) | |
lim(Δx−>0) |
| =lim(Δx−>0) |
| =8 |
| | Δx | | Δx | |
i drugi wzor funkcji:
| | (4+Δx)− f(4) | | 5(4+Δx)−5−(5*4−5) | |
lim(Δx−>0) |
| =lim(Δx−>0) |
| =5 |
| | Δx | | Δx | |
czy w dobry sposób to zrobiłam? czy powinnam stronniczo sprawdzić?

pomocy
10 kwi 13:42
Patrycja: g4 to grupa 4 od mojej pani doktor

haha
10 kwi 13:45
ABC:
napisz że istnieją pochodne jednostronne ale nie są sobie równe
w tym zapisie jakieś błędy masz − zjadłaś literę f tu i tam, źle podniosłaś do kwadratu, ale
coś tam wiesz o co chodzi
10 kwi 13:49
ford:
mniej więcej o to chodzi
10 kwi 13:50
Patrycja: a pomożecie mi z rozpisaniem tego pierwszego? bo te 5 chyba dobrze wyszło(wolfram)
10 kwi 13:53
ABC:
wystarczy poprawić na (4+Δx)
2 i granicę pisać →0
+ , wynik jest dobry o dziwo
10 kwi 13:55
Patrycja: oj bo nawiasik źle przepisałam

ale w zeszycie jest dobrze

dzięki i jeśli mam dwie różne
granice to nie ma pochodnej tak ?

i to koniec?
10 kwi 15:21
ford: musisz jeszcze dodać do tego pole powierzchni
10 kwi 15:22