rozwiążm równanie - pomocy
Łukasz: (x+2)/(x−4)=x
10 kwi 11:59
Ruby: D: x≠4
x+2 = x(x−4)
x+2 = x2 − 4x
x2 − 3x − 2 = 0
Δ= ...
10 kwi 12:31
Ruby: x2 − 5x − 2 = 0 *
10 kwi 12:32
Łukasz: dokładnie tak mi wyszło: x2 − 5x − 2 = 0
i weź tu teraz oblicz miejsca zerowe...
10 kwi 12:40
czikita: a to jakiś problem?
10 kwi 12:43
Łukasz: Δ=33
10 kwi 12:45
Ruby: więc √Δ = √33
x1 i x2 obliczasz jak zwykle ...
10 kwi 12:52
Łukasz:
x1=5−√332
x2=5+√332
coś takiego powinno wyjść?
10 kwi 13:07
ford:
tak powinno wyjść
10 kwi 13:15
Łukasz: ok, dzięki
10 kwi 13:19