x2dx | ||
∫ | ||
x2+2x+5 |
x2 | (x2+2x+5) − (2x+2) − 3 | ||
= | |||
x2+2x+5 | x2+2x+5 |
2x+2 | 3 | |||
=1 − | − | |||
x2+2x+5 | (x+2)2+1 |
x2 + 2x + 5 | −2x − 5 | |||
= ∫ | dx − ∫ | dx | ||
x2 + 2x + 5 | x2 + 2x + 5 |
3 | ||
Ostatni składnik = | ||
(x+1)2+4 |
1 | 1 | x | ||||
Masz wzór ∫ | dx = | arctg | , o ile a≠0 | |||
x2+a2 | a | a |
f'(x) | ||
A w drugim licznik jest pochodną mianownika , czyli: ∫ | dx = ln|f(x)| | |
f(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |