Udowodnij ,że jeśli a_1, a_2,...,a_n należą do rzeczywistych dodatnich i ciąg a_
ala: Udowodnij ,że jeśli a
1, a
2,...,a
n należą do rzeczywistych dodatnich i ciąg a
n jest ciągiem
arytmetycznym, to prawdziwa jest nierówność:
| 1 | | 1 | | 1 | | n−1 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| √a1+√a2 | | √a2+√a3 | | √a(n−1)+√an | | √a1+√an | |
ABC:
ala to jest równość

dowód dla n=3, w ogólnym przypadku małe zmiany
| 1 | | 1 | | √a2−√a1 | | √a3−√a2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| √a2+√a1 | | √a3+√a2 | | a2−a1 | | a3−a2 | |
| √a3−√a2+√a2−√a1 | | √a3−√a1 | | √a3−√a1 | |
| = |
| = |
| = |
| r | | r | | | |
| 2(√a3−√a1) | | 2 | |
| = |
| |
| (a3−a1) | | √a3+√a1 | |
w ogólnym przypadku będzie więcej wyrazów ale też się poredukują i liczbę 2 zastępujemy przez
(n−1)