Udowodnij że dla kazdej liczby rzeczywistej
Szymon8181: Udowodnij ze dla kazdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
| sinx−1 | | sinx−2 | | 1 | |
| − |
| >=− |
| |
| sinx−2 | | sinx−3 | | 2 | |
10 kwi 08:30
PW:
| sinx−1 | | (sinx−2)+1 | | 1 | |
| = |
| = 1+ |
| |
| sinx−2 | | sinx−2 | | sinx−2 | |
Podobnie
| sinx−2 | | 1 | |
| = 1+ |
| . |
| sinx−3 | | sinx−3 | |
Po takich przekształceniach łatwiej odjąć, po lewej stronie otrzymamy
| | 1 | | 1 | | sinx−3−sinx+2 | | −1 | |
|
| − |
| = |
| = |
| = |
| | sinx−2 | | sinx−3 | | (sinx−2)(sinx−3) | | (sinx−2)(sinx−3) | |
Dla sinx = −1 lewa strona ma wartość
zaś dla sinx = 1
| | π | | π | |
Ponieważ funkcja sin(x) jest monotoniczna na przedziałach <kπ− |
| , kπ+ |
| >, k∊C,których |
| | 2 | | 2 | |
suma stanowi R, oznacza to że wartości lewej strony należą do przedziału
| | 1 | | 1 | |
<− |
| , − |
| >, co kończy dowód. |
| | 2 | | 12 | |
10 kwi 11:01
ICSP: u = sin(x) − 2
| u + 1 | | u | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = 1 + |
| − 1 − |
| = |
| − |
| = |
| u | | u − 1 | | u | | u − 1 | | u | | u − 1 | |
10 kwi 11:04
PW: ICSP, dlaczego ja się tak męczę, a Ty napisałeś ostatnią nierówność jakby była oczywista?
10 kwi 11:23
ICSP: mamy ograniczenie dla u.
Funkcja f(u) = u(u−1) jest ciągła i monotoniczna (na danym przedziale)
Więc znamy wartość najmniejszą i największą.
10 kwi 11:28
PW: To znaczy wykonałes "w rozumie" pewną analizę, nie informując o tym czytelnika
10 kwi 11:34
ICSP: Jeżeli uczeń chociaż trochę pomyśli nad nierównością to nic mu się nie stanie.
W szczególności, że szukanie maksymalnej i minimalnej wartości funkcji kwadratowej na zadanym
przedziale nie jest rzeczą wykraczającą poza program liceum.
10 kwi 11:46