ford:
{2x−2y=0 |:2
{2y
3−2x=0 |:2
{x−y=0
{y
3−x=0
{x=y
{y
3−x=0
x
3−x=0
x(x
2−1)=0
x(x−1)(x+1)=0
x = 0 lub x=1 lub x=−1
y=0 lub y=1 lub y=−1
P
1=(0,0), P
2=(1,1), P
3=(−1,−1)
H = f
xx*f
yy−(f
xy)
2 = 2*6y
2−(−2)
2 = 12y
2−4
H(0,0) = 12*0
2−4 = −4, zatem H(0,0) < 0 − brak ekstremum w punkcie P
1=(0,0)
H(1,1) = 12*1
2−4=12−4 = 8, więc H(1,1) > 0 − jest ekstremum w punkcie P
2=(1,1)
H(−1,−1) = 12*(−1)
2−4 = 8, więc H(−1,−1) > 0 − jest ekstremum w punkcie P
3=(−1,−1)
ponieważ f
xx = 2 (dodatnia liczba), to wszystkie ekstrema (czyli w P
2 i w P
3) to minima
lokalne
P
2 = (1,1)
| | 14 | | 1 | | 1 | |
f(1,1) = 12+ |
| −2*1*1 = 1+ |
| −2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
3 = (−1,−1)
| | (−1)4 | | 1 | | 1 | |
f(−1,−1) = (−1)2+ |
| − 2*(−1)*(−1) = 1 + |
| − 2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |