ostroslup trojkatny
astrolog: Podstawa ostroslupa jest trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci 6 i 8. Krawedz boczna
dlugosci 8 poprowadzona z wierzcholka kata prostego podstawy jest prostopadla do plaszczyzny
podstawy. Oblicz sinus kata nachylenia sciany bocznej ostroslupa zawierajacej
przeciwprostokatna podstawy do plaszczyzny podstawy.
9 kwi 23:12
Mila:

1) c=10, H=8
h=4.8
2) W ΔSCD:
|DS|
2=H
2+h
2
|DS|=
√82+4.82=
√64+23.04
| | H | | 8 | | 1 | |
sinα= |
| = |
| = |
| =.. |
| | |DS| | | 87.04 | | 10.88 | |
licz dalej sam
Albo
| sinα | | 5 | |
| = |
| i jedynka trygonometryczna |
| cosα | | 3 | |
10 kwi 22:42