przekształcenie arcsin
house: hej, proszę o wytłumaczenie przekształcenia
| | x | | x | |
|a|*a*arcsin |
| =a2*arcsin |
| |
| | a | | |a| | |
9 kwi 20:31
Adamm:
arcsin to funkcja nieparzysta
Jeśli a>0
|a|*a*arcsin(x/a) = a2*arcsin(x/|a|)
Jeśli a<0
|a|*a*arcsin(x/a) = (−a)2*arcsin(x/(−a)) = a2*arcsin(x/|a|)
9 kwi 20:37
Adamm:
albo tak przez funkcję signum
|a|*a*arcsin(x/a) = |a|2*sgn(a)*arcsin(sgn(a)*x/|a|) =
|a|2*sgn(a)2*arcsin(x/|a|) = a2*arcsin(x/|a|)
9 kwi 20:39
house: dziękuję bardzo
9 kwi 20:41