dowody
PoaTusiciel: Pilne!
Uzasadnij,ze dla kazdej liczby calkowitej n liczba 3n3−9n2+6n jest podzielna przez 18.
8 kwi 22:16
okularnik :
3n3−9n2+6n =3n(n2−3n+2)=3(n−2)*(n−1)*n
Co powiesz o iloczynie (n−2)(n−1)n
8 kwi 22:20
ABC:
wskazówka:
3n3−9n2+6n= 3 (n−2)(n−1)n
8 kwi 22:21
PoaTusiciel: ze ba pewno jest podzielny przez 3
8 kwi 22:21
Mila:
Podpowiedź:
3n3−9n2+6n=3n*(n2−3n+2)=3n*(n−1)*(n−2)
8 kwi 22:22
okularnik:
8 kwi 22:22
PoaTusiciel: ale wtedy byloby 9 nie 18
8 kwi 22:23
ABC:
zastanawiające że nikt nie próbował przez indukcję
8 kwi 22:23
Jan: Jak się zerwali nagle wszyscy. A jak pytalem niegdyś o zdwojenie zdarzeń elementarnych to nikt
się nie odezwał
8 kwi 22:24
okularnik:
iloczyn kolejnych trzech liczb całkowitych jest podzielny przez6
więc 3*6=
8 kwi 22:24
PoaTusiciel: oh faktycznie pozna godzina i niewyspanie robia jednaj swoje
8 kwi 22:26
PoaTusiciel: dziekuje bardzow wszystkim
8 kwi 22:27
Wenera: Nie ma sprawy. Pamiętaj jednak, by pić dużo mleka i robić przerwy między zadaniami, by
uzyskać maksymalną wydajność O...0
Pozdrawiam
Wenerka
8 kwi 22:29
PoaTusiciel: dziekuje za rade Wenerka
8 kwi 22:30