Funkcje podlogi i sufitu
Dominik: 3sufit(n+13)=2podłoga(n+32)
Wyznacz wszyskie liczby naturalne n
8 kwi 22:03
Adamm:
sufit((n+1)/3) = 2
podłoga((n+3)/2) = 3
1.
n = 2k
podłoga((2k+3)/2) = podłoga(k+3/2) = k+1 = 3
⇒
n = 4
2.
n = 2k+1
podłoga((2k+4)/2) = podłoga(k+2) = k+2 = 3
⇒ k = 1
n = 3
8 kwi 22:14
Dominik: Z sufitem robimy to samo?
8 kwi 22:36
Adamm:
Nie. Do sufitu musisz podstawić i sprawdzić czy jest równość
11 kwi 19:59
Adamm:
Zauważyłem zresztą że to jest tak naprawdę źle.
szukamy liczby całkowitej k, takiej że
3((n+1)/3) ≤ 6k < 3((n+1)/3+1)
2((n+3)/2−1) < 6k ≤ 2((n+3)/2)
n+1 ≤ 6k < n+4
n+1 < 6k ≤ n+3
k∊{(n+2)/6, (n+3)/6}
1. k = (n+2)/6
podłoga( (n+3)/2 ) = podłoga( (n+2)/2+1/2 ) = (n+2)/2
sufit( (n+1)/3 ) = sufit( (n+2)/3−1/3 ) = (n+2)/3
więc równość zachodzi
więc jeśli 6|(n+2) to mamy rozwiązanie
2. k = (n+3)/6
podłoga( (n+3)/2 ) = (n+3)/2
sufit( (n+1)/3 ) = sufit( (n+3)/3−2/3 ) = (n+3)/3
też działa
czyli 6|(n+3)
więc równość spełniają liczby n ≡ 3 lub n ≡ 4 (mod 6)
11 kwi 20:13