funkcja
bialystok to moje miasto: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=2x2+2x2−3
Jak to zrobić? Tak jak w kwadratowej policzyc p i q bo a>0? tylko czy x2 w mianowniku to b?
8 kwi 21:37
ABC:
zapisz to dużym ułamkiem bo nie wiadomo jaka dokładnie jest treść
8 kwi 22:33
PW: Sumę dwóch pierwszych składników oszacujesz z nierówności między średnią arytmetyczną a
geometryczną.
8 kwi 22:36
ICSP: | | 1 | |
x2 + |
| ≥ 2√x2 * 1/x2 = 2 |
| | x2 | |
| | 1 | |
f(x) = 2(x2 + |
| ) − 3 ≥ 2 * 2 − 3 = 1 |
| | x2 | |
Równość dla x = ± 1
8 kwi 22:37