2 zadania
zxcvbnm: Wyznacz wszystkie liczby całkowite dla których funkcja f(x)= 7x+23x−1 przyjmuje
wartości całkowite.
Rozpisałem to tak jak funkcje homograficzną i wyszło mi 73+13/33x−1 i nie wiem w jaki
sposób znaleźć
rozwiązania, bo na piechotę można zawsze coś pominąć chyba że to jedyny sposób
Zbadaj, w zależności od parametru p, ilość rozwiązań równania lxl+lx+2l=p
Tutaj muszę narysować wykres funkcji?
8 kwi 21:32
wredulus_pospolitus:
średnio to pomocne rozpisanie
| 7x+2 | | 6x + 2 + x | | x | |
| = |
| = 2 + |
| |
| 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | |
I teraz pytanie ... kiedy x będzie podzielne (bez reszty) przez (3x+1)

Oczywiście x to
liczba całkowita.
8 kwi 21:34
wredulus_pospolitus:
W drugim zadania ... nie musisz, ale będzie to najszybsze wyjście dla Ciebie
8 kwi 21:37
PW: "Rozpisałem to jak funkcję homograficzną i wyszło mi..."
Mógłbyś powiedzieć po co to robisz?
8 kwi 21:37
zxcvbnm: Widząc takiego zadanie z automatu podszedłem, żeby tak rozpisać
8 kwi 21:40
jc:
3x−1 | 7x+2
3x−1 | (7x+2)+2(3x−1)=13x
nwd(3x−1, x)=1, dlatego 3x−1|13
x=0 lub x=−4
8 kwi 21:40
wredulus_pospolitus:
no to widzisz ... jak już rozpisywać (w tego typu zadaniach) to w taki sposób aby uzyskać
liczbę CAŁKOWITĄ

(+ 'coś' w ułamku)
8 kwi 21:41
wredulus_pospolitus:
tam jest minus w mianowniku
8 kwi 21:42
zxcvbnm: No właśnie jest minus dlatego nie było tak łatwo
8 kwi 21:43
jc: Inaczej
3x−1 | 7x+2
3x−1 | 3(7x+2) − 7(3x−1)=13, dalej jak wyżej
wersja wreduluspospolitus'a
3x+1 | 7x+2
3x+1 | 3(7x+2)−7(3x+1)=−1
3x+1=1 czyli x=0 lub 3x+1 = −1 (nie ma rozwiązania)
8 kwi 21:45
wredulus_pospolitus:
| 7x+2 | | 6x − 2 + x + 4 | | x+4 | |
| = |
| = 2 + |
| |
| 3x−1 | | 3x−1 | | 3x−1 | |
i analogiczne pytanie do tego poprzedniego
Bądź robisz jak 'jc' bądź zauważasz, że dla x>1 (i x jest całkowite) x+4 < 3x−1
Natomiast dla x< −4 zachodzi: |x+4| < |3x−1|
więc jedyne możliwości są w zbiorze <−4 ; 1> i od biedy podstawiasz kolejne
8 kwi 21:52