prawdop
czikita: Ze zbioru {0,1,2,3,4,.....,2n} gdzie n∊N wylosowano jednocześnie 3 liczby. Prawdopodobieństwo,
| | 43 | |
że suma wylosowanych liczb jest nieparzysta, wynosi |
| . Wyznacz ile liczb było w |
| | 85 | |
zbiorze.
Próbowałem robić to tak i źle wychodzi :
Zbiór jest ciągiem liczb naturalnych o różnicy równej 1
a1=0
an=2n
A − suma wylosowanych liczb jest nieparzysta
Żeby suma była nieparzysta, to :
1. Losujemy dwie parzyste i nieparzystą
2. Losujemy 3 liczby nieparzyste.
b(n)− ciąg liczb parzystych
b1=0
bn=2n
c(n) − ciąg liczb nieparzystych
c1=1
cn=2n−1
| | | | | |
Moc warunku 1 : 2P i NP = ( z b(n)) | * ( z (c(n)) | |
| | | |
| | | |
Moc warunku 2 : 3NP = z ( c(n)) | |
| | |
Dlaczego taki sposób rozw. jest błędny?
8 kwi 21:14
wredulus_pospolitus:
co to jest S(2n)

Suma wszystkich liczb?
| | 0+2n | |
No to: S(2n) = |
| *(2n+1) |
| | 2 | |
I to już rozwala całkowicie dalsze rozumowanie
8 kwi 21:27
xyz:
Ciąg 0,1,2, ..., 2n
a
1 = 0
a
n = 2n
Elementów jest 2n+1
zatem
| | 0 + 2n | |
Suma = |
| * (2n+1) = n(2n+1) = 2n2 + n |
| | 2 | |
dalej nie czytałem
8 kwi 21:27
wredulus_pospolitus:
A wystarczy zauważyć, ze suma trzech liczb będzie liczbą nieparzystą gdy,
a) sumujesz trzy liczby nieparzyste,
b) sumujesz liczbę nieparzystą i dwie liczby parzyste
Do dzieła
8 kwi 21:27
czikita: @xyz
Dlaczego Suma 2n początkowych wyrazów jest równa 2n+1?
@wreduluspospolitus
?
Dokładnie tak samo napisałem przecież
8 kwi 21:43
Mila:
X= {0,1,2,3,4,.....,2n} w zbiorze jest 2n+1 liczb
|wylosowano jednocześnie 3 liczby.
| | | | 1 | | n*(4n2−1) | |
|Ω|= | = |
| *(2n+1)*2n*(2n−1)= |
| |
| | | 6 | | 3 | |
A−suma wylosowanych liczb jest nieparzysta
i
2) suma trzech liczb jest nieparzysta jeśli sumujemy 3 liczby nieparzyste lub 2 parzyste
i jedną nieparzystą
X
p={0,2,4,6,...2n} − zbiór liczb parzystych, w tym zbiorze jest n+1 liczb parzystych
|X
p|=n+1
X
n={1,3,5, ...(2n−1} − n liczb nieparzystych
|X
n|=n
| | | | | | 1 | | 1 | |
|A|= | + | *n= |
| *n*(n−1)*(n−2)+ |
| *(n+1)*n*n= |
| | | | 6 | | 2 | |
| | n*(n−1)*(n−2)+3n2*(n+1) | | 2n3+n | |
= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | | | n*(2n2+1) | |
P(A)= |
| = |
| |
| | | | n*(4n2−1) | |
rozwiąż to równanie., n∊N
n=8
2*8+1=17 − tyle liczb jest w podanym zbiorze X.
8 kwi 22:16
Mila:
Przykład:
0,1,2,3,4,5,6 −masz 7 liczb
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 − masz 11 liczb.
ostatnia 2n
8 kwi 22:18
czikita: dzieki Mila
czyli to zero jest winowajcą
8 kwi 22:31
wredulus_pospolitus:
czikita
| | 2n*2n | | 2n | |
o kiedy |
| to to samo co |
| *(2n+1)  |
| | 2 | | 2 | |
A czemu to
+1 ... bo masz a
1 =
0 to a
2n+1 =
2n 
widzisz to
teraz
8 kwi 22:32
czikita: i nie wiem w sumie po co liczylem sumę przy |A|, jakies zacmienie...
wazna jest przeciez ilosc, pula takich liczb, a nie ich suma
8 kwi 22:33
czikita: tak, teraz wszystko widze

dzieki za pomoc
8 kwi 22:34
Mila:

Zawsze z tym zerem trzeba uważać
8 kwi 22:36