Stosunek długości boków prostokąta wynosi 2:4. Oblicz jego obwód wiedząc
Martyna: Oblicz obwód wiedząc,że pole prostokąta wynosi 24 cm2 OD CZEGO MAM ZACZĄĆ ?
P= 24cm2
stos. 2:4
8 kwi 20:27
Ajtek:
Długości boków maja odpowiednio 2x i 4x. I tyle wystarczy

.
8 kwi 20:32
Martyna: To wiem ,ale co dalej ?
8 kwi 20:33
Ajtek:
Podstaw do wzoru na pole, znajdziesz x. A dalej już sobie poradzisz.
8 kwi 20:34
Martyna: Okey,dziękuję
8 kwi 20:35
Ajtek:
I warunek oczywiście, że x>0!
8 kwi 20:35
Martyna: 12x=24
x=2
P=8*4=24 cm2
Obw=4+4+8+8= 24cm
Jest dobrze ?
8 kwi 20:41
ICSP: 8 * 4 = 32
8 kwi 20:44
Martyna: oj mój błąd, dzięki za uwagę hahah
8 kwi 20:46
Ajtek:
Chwila, dlaczego 12x=24? Skąd to się wzięło?
8 kwi 20:49
ICSP: Policzyła obwód i przyrównała do pola.
Robi za szybko i stąd te błędy.
8 kwi 20:50
Ajtek:
Cześć ICSP, tego się domyślałem. Ale chciałem, żeby sama zauważyła ten błąd.
8 kwi 20:52
Martyna: Kurcze, wszystko pokićkałam.
Muszę wszystko od nowa, jeszcze raz
8 kwi 20:53
ICSP: Boki :
x , 2x
Pole :
...
Równanie :
...
Obwód :
...
8 kwi 20:55
Martyna: Poddaje się...
Pole=2x*x= 24 cm2
Równanie ? Nie mam pojęcia już jak
I skąd się wzięło x , 2x
Nie powinno być 2x , 4x ?
8 kwi 21:08
Ajtek:
| | 2x | | x | |
Zauważ, że |
| = |
| , drugi ułamek skrócony przez 2. |
| | 4x | | 2x | |
Masz pole: 2x
2=24 ⇒ x=...
8 kwi 21:12
ICSP: Może być i 2x oraz 4x.
Ważne, aby po podzieleniu został zachowany stosunek.
Boki:
2x , 4x
Pole:
2x * 4x = 8x2
Równanie:
8x2 = 24
Po rozwiązaniu dostaniesz x. Wzór na obwód chyba znasz.
8 kwi 21:13
Martyna: 2x*4x
2x2=24 / :2
x=√12
x=2√3
Obw= 2√3*12 = 24√3 czy mam to rozpisać Obw= 4*2√3 + 4*2√3 + 2*2√3 i tak dalej...
Chyba jest dobrze, ale znając siebie pewnie znowu coś źle zrobiłam
8 kwi 21:34
Ajtek:
Dziewczyno

Musisz być konsekwentna. Jeżeli przyjmujesz, że dł. boków to x i 2x, tak jak w
Twoim rozwiązaniu, to nie możesz przy obwodzie stosować dł. boków 2x i 4x.
8 kwi 21:51
Martyna: Czyli , o ile zrozumiałam
Powinno być − OBW= 2√3 * 2*2√3 = nie jestem pewna ale chyba 24
8 kwi 21:58
karola:
2x , 4x wymiary prostokąta
P=2x*4x=8x2 , 8x2=24 , x2=3 i x>0
x=√3
Obwód : 2*2x+2*4x = 12x = 12*√3
8 kwi 22:02
Martyna: Jeju dziękuję − ratujesz mi życie !
8 kwi 22:04
PW: A co, groziła kara śmierci za brak rozwiązania?
8 kwi 22:07
Wenera: Zapewne tak. Nie wiadomo co tym nauczycielom odbije podczas strajku
8 kwi 22:31
Wenera: Nie żebym miał coś przeciwko protestującym nauczycielom oczywiście
8 kwi 22:32