matematykaszkolna.pl
bryla madmen: W zadaniu jest czworościan foremny który ma krawędź równą 1 następnie przecięto tę bryłę płaszczyzną która jest równoległa do jednej z jego ścian i przechodzi przez środek padającej na tę ścianę wysokość. Trzeba obliczyć objętość. nie chcę żeby mi to rozwiązać bo mam rozwiązanie, gdzie skala podobieństwa jest 23 dlaczego taka skala, a nie 12
8 kwi 20:20
iteRacj@: "przechodzi przez środek padającej na tę ścianę wysokości" ← czy to ma być wysokość czworościanu ? I skala podobieństwa czego do czego to ma być? Podaj pełną treść zadania.
8 kwi 21:25
madmen: no własnie treśc jest taka niejasna : Czworościan foremny o krawędzi długości 1 przecięto płaszczyzną równoległą do jednej z jego ścian i przechodzącą przez środek padającej na tę ścianę wysokość. Oblicz pole otrzymanego przekroju i objętość odciętego czworościanu.
8 kwi 21:34
iteRacj@: Czy w odpowiedzi objętość odciętego czworościanu stanowi 1/8 tego wyjściowego? A pole przekroju 1/4 pola podstawy?
8 kwi 21:50
madmen: w odpowiedzi jest : skala k=23
 22 
V1=

81 
 2 
V2=

12 
S1 4 

=

S2 9 
 3 
S1 =

9 
 1 
i do tego rysunek z którego według mnie bardziej pasuje zrobić skalę

2 
9 kwi 19:01
madmen: nikt nie potrafi ?
9 kwi 20:42
Mila: rysunek Jest błąd w treści albo odpowiedzi. Może chodzi o spodek wysokości (p), ale innej ściany.
9 kwi 21:21
Mila: To zadanie było kilka lat temu.
9 kwi 21:26
madmen: tak właśnie to widzę, dzieki
9 kwi 21:29