logarytmy
olete: oblicz dla jakich wartości α liczby tg2α, tg3α, tg3α + tgα+1 w podanej kolejności są
wyrazami ciągu arytmetycznego
ogarnąłem że r=tgα+1 i r=tg3α−tg2α
czyli tgα+1=tg3α−tg2α ⇒ tg3α−tg2α−tgα−1=0 podstawiłem tgα za t i wychodzi t3−t2−t−1=0 i
dalej nie wiem co...
Hornerem mi nie wychodzi, tak samo jak parowaniem, czy moglibyście mi powiedzieć co robię źle?
8 kwi 20:07
ABC:
dobrze przepisałeś treść?
8 kwi 20:23
mat: a może geometrycznego?
8 kwi 20:48
PW:

Rozwiązanie istnieje. Jeżeli umiesz znaleźć tę liczbę t
0, to odpowiedź będzie
α = arctg(t
0).
Nie jest to zadanie dla licealisty.
8 kwi 22:00
ABC:
PW , Mariusz miałby raczej odmienne zdanie w tej kwestii
8 kwi 22:03
PW: Tak, wiem, on to rozwiąże. Ja nigdy się tego nie nauczyłem (to znaczy wiem o co idzie, ale bez
zaglądania do wzorów nie rozwiążę, i dobrze mi z tym).
8 kwi 22:06
olete: treść jest dobrze
9 kwi 13:29
ABC:
jesteś w szkole średniej czy na studiach?
9 kwi 13:32
Mariusz:
ABC oczywiście Vax był gimnazjalistą gdy mu pokazałem sposób
rozwiązywania równań trzeciego i czwartego stopnia
Wzory skróconego mnożenia i rozwiązywanie układów równań za pomocą podstawiania
są za trudne dla licealisty ?
No nieźle się poziom obniżył
W przypadku trzech rozwiązań rzeczywistych przydatna jest też trygonometria
i wiadomości o funkcjach w tym o funkcji odwrotnej
9 kwi 13:39
ABC:
akurat Vaxa obserwowałem parę lat temu na matematyka.pl i on nie był zwyczajnym
gimnazjalistą , taki się trafia 1 na 1000 mniej więcej
9 kwi 13:42
Mariusz:
olete przypomnij wzory skróconego mnożenia na
sześcian sumy i różnicy
kwadrat sumy i różnicy
różnicę kwadratów
Wspomniałeś schemat Hornera
Możesz go użyć do przedstawienia wielomianu w postaci sumy potęg dwumianu
tak aby wyrugować wyraz z x2
Gdy przyjrzysz się wzorom skróconego mnożenia to będziesz wiedział
jak dobrać wyraz wolny tego dwumianu
Schemat Hornera oczywiście stosujesz kilkukrotnie
9 kwi 13:47
PW: olete, odpowiedz na pytanie: Jesteś licealistą czy studentem? bo szkoda czasu.
9 kwi 14:00
Mariusz:
Przedstawiasz wielomian w postaci sumy potęg dwumianu
tak aby wyrugować wyraz z x2
Zakładasz że rozwiązanie jest w postaci sumy dwóch składników
Gdy zastosujesz wzór na sześcian sumy zauważysz że z środkowych wyrazów
możesz wyciągnąć wspólny czynnik
Wstawiasz przewidywaną postać rozwiązania do równania i grupujesz wyrazy
Zapisujesz równanie w postaci układu równań
Jeżeli znasz wzory Vieta możesz równanie kwadratowe zapisać od razu
a jeżeli nie rozwiązujesz układ metodą podstawiania
Do rozwiązania równania kwadratowego wzory skróconego mnożenia też mogą być przydatne
najpierw wzór na kwadrat sumy bądź różnicy a później na różnicę kwadratów
9 kwi 14:11
Mariusz:
PW gdyby był studentem to by miał zbiór zadań Krysickiego i Włodarskiego
i tam miałby sposób podany , skrótowo bez wyprowadzania ale wiedziałby przynajmniej
jak rozwiązywać takie równanie
W zbiorze tym są jeszcze trzy przykłady użycia tych wzorów
9 kwi 14:20
olete: dobra, skleiłem, dzięki wielkie
9 kwi 19:20
olete: I jestem w liceum
9 kwi 19:21
Mariusz:
Ja uważam że można licealiście pokazać sposób na równanie trzeciego i czwartego stopnia
nie wykraczający poza to co miał w programie nauczania
Zespolone trzeba wtedy zastąpić trygonometrią
Nie będzie to może sposób stricte algebraiczny ale korzystając z zespolonych
i tak dostalibyśmy rozwiązanie w postaci funkcyj trygonometrycznych
gdybyśmy chcieli oddzielić część rzeczywistą od części urojonej
t
3−t
2−t−1=0
Chcemy przedstawić wielomian w postaci sumy potęg dwumianu tak aby pozbyć się
wyrazu z t
2
Ze wzorów skróconego mnożenia wiemy że (a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
| | 1 | |
Przyjmując a = t nasze b musi być równe |
| |
| | 3 | |
t
3−t
2−t−1=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(t− |
| )3=(t3−3 |
| t2+3 |
| t− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(t− |
| )3=(t3 − t2 + |
| t − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | |
(t− |
| )3 − |
| (t− |
| )=(t3 − t2 + |
| t − |
| ) − |
| (t− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 11 | |
(t− |
| )3 − |
| (t− |
| )=t3 − t2 − t + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 38 | |
(t− |
| )3 − |
| (t− |
| ) − |
| = t3 − t2 − t − 1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Ze wzorów skróconego mnożenia wiemy że
(a + b)
3 = a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
Zauważmy że ze środkowych wyrazów możemy wyciągnąć wspólny czynnik
i zmienić kolejność składników
(a + b)
3 = a
3+b
3+3ab(a+b)
Zauważmy że wzór ten przypomina postać równania więc może dobrym pomysłem
byłoby założenie że rozwiązanie jest postaci y = u + v
| | 1 | | 4 | | 1 | | 38 | |
(t− |
| )3 − |
| (t− |
| ) − |
| = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
mamy wówczas równanie
Załóżmy że rozwiązanie jest postaci
y = u + v
zatem
| | 4 | | 38 | |
u3+v3+3uv(u+v) − |
| (u+v) − |
| = 0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 38 | | 4 | |
u3 + v3 − |
| + 3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
Zapisujemy powyższe równanie w postaci układu równań
Dlaczego w ten sposób ?
Zauważ że w drugim równaniu mamy iloczyn
a iloczyn jest równy zero gdy co najmniej jeden z czynników jest równy zero
Zauważ ponadto że w drugim równaniu jeden z czynników jest równy u+v ale
wcześniej przyjęliśmy że y=u+v więc nie możemy tego czynnika przyrównać do zera
Powyższy układ równań to wzory Vieta dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | 38 | | 64 | |
z2 − |
| z + |
| = 0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 19 | | 361 | | 64 | |
(z − |
| )2− |
| + |
| = 0 |
| | 27 | | 729 | | 729 | |
| | 19 | | 297 | |
(z − |
| )2 − |
| = 0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 19 − 3√33 | | 19 + 3√33 | |
(z − |
| )(z − |
| ) =0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
u+v = |
| (3√19 − 3√33+3√19 + 3√33) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
t− |
| = |
| (3√19 − 3√33+3√19 + 3√33) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
t = |
| (3√19 − 3√33+3√19 + 3√33 + 1) |
| | 3 | |
Możesz tę metodę uogólnić na czwarty stopień
Różnice
Pozbywasz się wyrazu z t
3
Zakładasz że rozwiązanie jest w postaci sumy trzech składników
Układ równań który dostaniesz będzie wzorami Vieta dla równania trzeciego stopnia
Na forum o którym wspomniał ABC spotkałem się też z innym sposobem
na równanie trzeciego stopnia
Przyjmujesz że wielomian trzeciego stopnia jest w postaci sumy bądź różnicy
dwóch sześcianów dwumianów liniowych
Sposób ten po uogólnieniu na czwarty stopień wymaga nieco mniej obliczeń
10 kwi 02:09
Bartek:
10 kwi 12:19